STRASBOURG 

 

Börtön körülmények -

kártérítési kérelem 

Börtön Kártérítés

 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Hivatala 2016. november 23. napján kiadott egy sajtóközleményt a magyar fogvatartási és büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotokkal kapcsolatos tömeges kérelmekkel kapcsolatban.

A közlemény szerint az EJEB az összes ilyen tárgyú kérelem vizsgálatát 2017. augusztus 31. napjáig felfüggesztette tekintettel arra, hogy olyan új hazai jogorvoslat bevezetése zajlik, amely alkalmas lehet a panaszosok sérelmeinek orvoslására. Az intézkedés következménye az, hogy ezekben az ügyekben 2017. augusztus 31. napjáig az EJEB semmilyen eljárási cselekményt nem foganatosított.

 

 

Szabadságvesztését tölti vagy nem rég szabadult?

 

Nincs veszteni valója, hiszen a kártérítési per elindítása nálunk illeték és költség mentes!

 

Már 2015-ben 230 millió Ft összértékű kártérítést nyertek a magyar rabok, 2016 elején pedig ismét több mint 218 millió Fortintot ítélt meg nekik a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Mindezt azért mert az embertelen fogvatartási körülmények, úgy mint elsődlegesen a túlzsúfolt cellák és azok állapota, sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményében található megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát.

Statisztikák szerint a túlzsufoltság aránya a börtönökben egész Európában Magyarországon a legrosszabb - 2014-ben 100 férőhelyre 142 fogvatartott jutott. Ezek az adatok mérséklődtek. 

A felperesek a túlzsufoltságon kívül gyakran panaszkodnak olyan körülményekre, mint csótányok a cellálban, illemhely állapota és elválasztása, engedélyezett levegőzés hossza/gyakorisága, zuhanyzási lehetőségek, szellőzés vagy melegvíz megléte.

 

Ha egy több fős zárkában az egy főre jutó hely 3-3,5 nm-nél kisebb, vagy egyszemélyes zárka esetében 6 nm-nél kisebb az már nem megfelelő. Ez a feltétel pedig a legtöbb esetben nem teljesül.

 

 

 

 

 

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének teljes szövege 

ITT olvasható magyarul.

 

 

Irodánk az Ön ügyét is elvállaja. Amennyiben fogva tartott volt a közel múltban, vagy jelenleg is az a Magyarországi BV Intézetek valamelyikében, küldje el jelentkezését, vagy keressen minket elérhetőségeink valamelyikén és egyeztetés után elindítjuk kérelmét. Ne késlekedjen!

 

 


 

Kérését sikeresen továbbította!

Visszahívást szeretnék!

arrow&v

Köszönjük, hamarosan visszahívjuk!